Spinnen met verrekijkers

on

trilspin_WJO3968

We hebben baby’s. Spinnenbaby’s. Achttien stuks tel ik er. Moeder trilspin is waakzaam. Als ik te dichtbij kom, begint ze heftig heen en weer te schudden.

Ze zat er al een tijdje, daar in dat hoekje onder de plank die boven de wc hangt. Onze wc op de bovenverdieping. Ik liet haar bij elke schoonmaakbeurt zitten, want ik zag dat ze aardig wat zilvervisjes wegving. Erg prettig. Maar ik heb de afgelopen weken gemist dat ze in verwachting was. Gewoon niet goed opgelet. Jammer, want trilspinnen schijnen hun pakketje eitjes in de mond te houden totdat de eitjes uitkomen. Dat had ik graag willen zien. Dochter van 4 ook wel, denk ik. Ik wees haar net op de baby’s in het hoekje, vlak voor ze moest plassen.

‘Gaan ze dan niet naar mijn billen kijken?’ vraagt ze zich af. Ik vertel haar dat de spinnetjes weliswaar acht ogen hebben, maar dat ze vast niet helemaal vanaf het plankje naar de wc-pot kunnen kijken (om eerlijk te zijn heb ik geen idee hoe ver spinnen kunnen kijken met die acht ogen).

‘Misschien hebben ze een verrekijker,’ denkt dochter. ‘Hele kleine verrekijkers.’ En ze gaat eens heel dicht bij de mini-spinnen staan om ze te bestuderen, met toegeknepen ogen. Geen verrekijkers, constateert ze. ‘Misschien,’ voegt ze er aan toe. Toch nog enige twijfel. Voor alle zekerheid gaat ze beneden plassen, gelukkig hebben we nog een wc.