Beesten op het pad

on

Open Monumentendag. Goed voor een (klein) snufje cultuur en een flinke dosis natuur.

Om het Rijksmonument van onze keuze te bereiken, is een wandeling van anderhalf uur vereist, ontdekken we bij aankomst. Gelukkig hebben we onze sandalen aan. De zon lacht ons tegemoet en opgewekt gaan we op pad. Door dichte bossen en over uitgestrekte hei. Het ruikt naar zomer, een zwoele lucht met droge dennengeur. Aan de talrijke, veelal kleurige paddenstoelen in het bos merken we dat het al laat in het seizoen is.

En tijdens onze tocht ontdekken we meer moois, zoals…

Prachtig glimmend blauwe mestkevers. Het zijn er zo veel, dat je moet uitkijken waar je loopt. Vele hebben hun gevaarlijke oversteek dan ook niet overleefd. We ontdekken dat (nog) levende exemplaren afkomen op de dode op het fietspad en daardoor eveneens verkeersslachtoffer worden. Deze hier wroet flink onder zijn dode soortgenoot.


Een flinke rups van een nachtvlindersoort, de Wilgehoutrups, op zoek naar een geschikt plekje om te verpoppen.

Een prachtige zandhagedis schiet het pad over. We vangen haar om even goed te kunnen bekijken. Nog een paar weekjes, dan gaat ze in winterslaap. Volgens de jongens is dit het hoogtepunt van de dag!
Bij onze eindbestemming, het voormalige zendstation Radio Kootwijk, brengen we precies een half uur door. We drinken wat, beklimmen vijf trappen, bewonderen het uitzicht op het balkon en dalen dezelfde vijf trappen af. Weer naar buiten, op weg terug.


Twee uur duurt de terugtocht, maar de zon blijft schijnen en onze stemming kan niet stuk. Zouden ze vaker moeten organiseren, zo’n Open Monumentendag, zo vinden de jongens


2 Comments

  1. Meibloempje schreef:

    Wow, wat is je site/blog mooi geworden!! Heel veel succes. Je staat nu ook in mijn blogroll. 🙂

  2. Elvira schreef:

    Dank! 🙂

Reacties zijn gesloten.