Bijna lente

on

IMG_4508

Dochter en ik scharrelen in de tuin. Na dagen van onstuimigheid en hoosbuien hebben we eindelijk een paar droge uren. Tijd om de tuin wat te fatsoeneren.

Terwijl ik stukken vuurpijl, opgebrande sterretjesstokjes en paardenbloemen uit de voortuin verwijder, vraag ik me af wanneer de winter nou eigenlijk écht gaat beginnen. De kogeldistels staan volop in knop (dat hoort pas in mei!), ik ontdek twee bloemen aan een hortensia en de tuingeraniums lopen al weer uit. Bijna lente?

Het lentegevoel slaat ook op dochter over. Opgewekt haalt ze het deksel van de zandbak en zet een emmer bij de buitenkraan: ‘Mag water?’ Ik beloof haar dat het mag zodra de zon gaat schijnen. Op de rand van de zandbak begint ze alvast met de zandtaartjes.

Ik ga ondertussen verder met opruimen. En dan ontdek ik ze ineens. Daar onder een rottend blad van de Bergenia. Fier rechtop, klaar om elk moment met hun vrolijk paars-gele bloemknoppen dwars door het blad te priemen. Klaar voor de eerste zonnestralen. Wat een frisheid tussen al die bruine, rottende bladeren. Krokussen! Bijna lente.