Boeken en verhalen

BOEK
De man op de dijk – Het grenzeloze verhaal van de grauwe kiekendief
KNNV Uitgeverij, 24 november 2018
2e druk februari 2019  € 24,95
e-book € 9,95

Ga naar de agenda voor lezingen

Eén man, één nest. Dat is waar het begint. Een grenzeloos verhaal, een reis van onze Groningse akkers tot de Sahel in Afrika, met uitstapjes naar Wit-Rusland, Denemarken, Engeland, Duitsland,  Frankrijk, Spanje, India, Vlaanderen …
Vlieg mee op de vleugels van een van de sierlijkste roofvogels ter wereld en kijk naar ons landschap door zijn ogen: de grauwe kiekendief. Volg zijn onderzoekers en beschermers, die samen met boeren en vrijwilligers nesten beschermen in onze akkers, de vogel achterna reizen en vol overgave proberen de wereld iets mooier te maken.

Bijna was de grauwe kiekendief als broedvogel verdwenen uit ons land -ooit een van de meest algemene roofvogels in Nederland-, totdat Ben Koks in 1990 een kiekendiefnest in een Groningse akker ontdekt. Op dat moment had hij niet kunnen bevroeden dat hij bijna 30 jaar later als oprichter van stichting Werkgroep Grauwe Kiekendief een professionele organisatie zou leiden met een internationaal netwerk. En de grauwe kiekendief is met 40 tot 60 broedpaartjes per jaar nog steeds te vinden in onze akkers.

Wat is het geheim achter dit succes? Wat is er die 30 jaar allemaal gebeurd met landbouw en natuur in Europa? Wie zijn deze bevlogen ‘vogelredders’, wat drijft hen en wat weten we nu van deze akkervogel? Dit boek vertelt het hele verhaal.

In de media

“Werkmans verslag van Koks’ bemoeienissen getuigt van grote kennis van het complexe Nederlandse natuurbeleid en van de boerenwereld […] Het boek bewijst dat een vogel als de kiekendief symbool staat voor de politieke arena die onze natuur beheerst.”
**** Recensie in NRC, Kester Freriks, 21 juni 2019

“Er zijn van die boeken waarvan je weet  dat ze je je hele leven gaan bij blijven. ‘De man op de dijk’ is zo’n boek. […] Journaliste Elvira Werkman legde het verhaal van de kiekendief vast in een schitterend boek, dat meteen een remedie is tegen zwartgalligheid en pessimisme als het gaat om natuurbescherming.”
Vlaams ecologisch tijdschrift ‘De Koevoet’, lente 2019

“Elvira Werkman beheerst het schrijversambacht. Ze combineert waardevolle en soms emotionele verhalen rond de bescherming van de grauwe kiekendief met harde feiten over de toestand van landbouw en natuur. Dit boek volgt ‘de man op de dijk’ in Nederland en verre buitenlanden. Je kijkt door zijn ogen en vliegt met de kiek mee. In heldere taal geschreven, die de lezer direct meezuigt in een beklemmende beschouwing over deze bedreigde roofvogel. Lezenswaardig voor een breed publiek.” Oud-dijkgraaf, dichter en schrijver Alfred van Hall

“Het liefdevolle verhaal van de grauwe kiekendief en zijn beschermers. Vooral dat liefdevolle is al reden genoeg om dit boek te gaan lezen. Ik plaats dit boek op nummer 1 in mijn top vijf van natuurboeken voor deze winter” Visdief.nl

Podcast Fwiet! Fwiet! (afl. 15) van Begijn le Bleu over ‘De man op de dijk’
40 minuten luisteren naar interviews met Ben Koks, Wim Bovens en Elvira Werkman

->Meer recensies

~~~

BOEK Vogels en de liefde
KNNV Uitgeverij, 14 februari 2017
3e druk, 2019  €9,95

“Werkman beschikt over een vaardige pen, grossiert in aardige voorbeelden en eigentijdse wetenschappelijke inzichten.”
Trouw, Jelle Reumer

Hoe zit dat eigenlijk met vogels en de liefde? Een paar voor het leven of iedere lente een nieuwe geliefde? En kun je van ‘liefde’ spreken bij vogels? De vogelgidsen in mijn kast reppen er niet over en dus ging ik op zoek naar antwoorden. Ik las wetenschappelijke publicaties en interviewde doorgewinterde vogelonderzoekers. Mensen die een groot deel van hun leven naar één vogelsoort kijken. En dat leverde mooie en verrassende verhalen op. Van lesbische albatrossen, zangvogels die paren met buren, zomerhuwelijken bij tureluurs, kuikenadoptie, echtscheidingen bij merels, harems… Je komt het allemaal tegen, gewoon bij vogels in je achtertuin.

Zoveel vogels, zoveel liefdes. Lees erover in mijn boek Vogels en de liefde, met prachtige illustraties van Stef den Ridder.  Over karakter, emoties, paarbanden en broedzorg. Mijn blik op vogels is voorgoed veranderd.

INTERVIEWS terugluisteren over Vogels en de liefde

VARA’s Vroege Vogels, 12 februari 2017
Spijkers met Koppen, 11 februari 2017
Nieuwe feiten, Radio 1 België, 14 februari 2017 (vanaf min. 35)
Limburgs Land, L1, 6 mei 2017

->Recensies lezen

∼∼∼

BOEK – Het Waterloopbos. Verhalen over het Waterloopkundig Laboratorium.
Uitgeverij Blauwdruk ism Natuurmonumenten, juni 2017
herziene 2e druk, juni 2019

“Het was zonder twijfel een van de wonderlijkste onderzoeksplekken van Nederland, zo blijkt wel uit de verhalen en de schitterende foto’s in het boek dat verscheen over dit bijzondere laboratorium.” NRC, 19 augustus 2017

Rijksmonument Waterloopbos
Een boek waaraan ik samen met vier andere bevlogen auteurs en twee fotografen werkte, in opdracht van Natuurmonumenten. Over pionieren in de Noordoostpolder halverwege de vorige eeuw en onze unieke positie in de wereld als het gaat om waterbeheer. Over hoe een onbeduidend bos veranderde in een openluchtspeeltuin voor wateringenieurs en het na hun vertrek weer is teruggegeven aan de natuur. Maar een onbeduidend bos zal het nooit meer zijn. Het Waterloopbos, Rijksmonument.

Oral history – verhalen vertellen
Verhalen vertellen is belangrijk. In dit boek legden we persoonlijke verhalen vast die je niet in een geschiedenisboek of een onderzoeksrapport tegenkomt. Verhalen die soms zelfs nooit eerder waren verteld. Ik kwam bij de mensen thuis en sprak uitgebreid met hen over de eerste werkdag, hoe de koffiejongen per fiets door het bos ging met porseleinen Boerenbont-kopjes, hoe ze modellen bouwden in het bos en zich voelden als Pippi Langkous in de Noordoostpolder. De verhalen inspireren, schetsen een prachtig tijdsbeeld en houden de geschiedenis levend. Oral history. Als mensen verdwijnen zonder dat we hun unieke, eigen verhalen optekenen, gaat er veel kennis verloren. Daarom dit boek.

Bestellen en meer informatie via de website van Uitgeverij Blauwdruk.

->Recensies lezen

~~~

Meer oral history

Boek – Verhalen over landgoed Hackfort
Uitgeverij Blauwdruk ism Landschapsbeheer Gelderland, okt. 2015
2e druk okt. 2018, €24,95

Van nieuwigheden als elektriciteit moest de baron niets hebben

In dit boek een hoofdstuk van mijn hand, een interview met een pachtboer op landgoed Hackfort. De uitgever over dit boek: “De eerste druk was zó snel uitverkocht, dat we dit boek toch weer graag beschikbaar wilden maken. Verhalen over het landgoed bij Vorden, het huis en de kleurrijke bewoners. Evenals herinneringen van mensen die op Hackfort hebben gewoond en gewerkt. Sinds 1982 is Hackfort eigendom van Natuurmonumenten.”

“[…] het valt te hopen dat er nog meer afzonderlijke delen over andere kastelen en buitenplaatsen zullen volgen, want dit boek bevat zeer waardevolle informatie over de immateriële cultuur van het landgoedleven uit een voorbije periode, die eigenlijk nog maar zo kort geleden is.” ~ John Töpfer – Stichting Adel in Nederland

Boek – Gelderse Verhalen, van boeren, burgers en buitenlui
Nabij Producties ism Landschapsbeheer Gelderland, april 2016

Wat voor gevolgen had de komst van trekkers, prikkeldraad en kunstmest voor het leven op het boerenerf en platteland? Dit boek beschrijft de ontwikkelingen in de landbouw in de jaren ’40, ’50 en ’60 aan de hand van interviews met boeren, loonwerkers, pachters en hun vrouwen. Ik interviewde een boer over andere tijden, waarin zijn vader nog twaalf koeien had in plaats van de honderdtwintig die zijn zoon nu bezit.  Het boek is niet meer leverbaar, maar de verhalen zijn digitaal na te lezen via een ‘maptour’ van Landschapsbeheer Gelderland.

fictie