Boeken en verhalen

GEPUBLICEERD

Walvissen in de Wind
Oktober 2021, KNNV Uitgeverij
€16,95


The Amazing Story of Montagu’s Harrier
Augustus 2021
Amazon.com, Amazon.co.uk, Amazon.de,/etcetera (any local Amazon site)

De Engelse vertaling van De man op de dijk.


The Corona Walks
Maart 2021


Geluksklavers
KNNV Uitgeverij

augustus 2020, € 17,50

Hoe is het om als natuurmens in een nieuwbouwwijk te wonen? Ik kwam er bij toeval terecht en hield jarenlang een dagboek bij in woord en beeld. De natuur in een Vinexwijk, op de grens van stad en buitengebied, blijkt vol verrassingen te zitten.

In dit boek een selectie van natuuravonturen met en zonder mijn kinderen. Foto’s en verhalen van babyslangen en ‘zweetvliegen’ in de tuin, regenwormen op een brancard en chillen in bomen. IJsvogels en blauwborsten in het riet, grote zilverreigers langs de sloot, jubelende veldleeuweriken, patrijzen, broedende visdiefjes, kleine plevieren, vuurwantsen en ga zo maar door. De dagelijkse ontdekkingstochten brachten veel moois, met oog voor klein geluk, zoals het vinden van een klavertjevier.De man op de dijk – Het grenzeloze verhaal van de grauwe kiekendief
KNNV Uitgeverij
herziene druk, juli 2020

Een prachtig verhaal over opoffering, ergens in geloven, samenwerken met boeren, pionieren, vriendschappen sluiten van Groningen tot Afrika en vooral: nooit opgeven.

We kunnen veel van vogels leren

In De man op de dijk vlieg je mee met de vogels van Groningse akkers tot aan Wit-Rusland en West-Afrika. Ook volg je de onderzoekers, met als aanjager van het geheel akkervogelonderzoeker Ben Koks, die laat zien dat we veel van vogels kunnen leren om de wereld om ons heen beter te begrijpen. 

Het verhaal laat je nadenken over natuur in boerenland, zonder dat je er moedeloos van wordt. Integendeel, gepassioneerde mensen met een missie zijn de sleutel tot succes.

“Het verhaal geeft een andere kijk op het landschap en hoe wij daarmee omgaan, van Oost-Groningen tot de Sahel, van Engeland tot Wit-Rusland. Een must-read voor ieder die van landschap, vogels en mensen houdt.” – Noorderbreedte

Nieuwe uitgave

De herziene editie van De man op de dijk is geactualiseerd en compacter geworden. Er is veel veranderd in het leven van ‘de man op de dijk’, Ben Koks, sinds het verschijnen van de 1e druk eind 2018.  Alle reden om onder meer de epiloog volledig te herschrijven. In deze herschreven epiloog blikt Koks kritisch, vanuit zijn dertig jaar ervaring, onder meer naar het huidige natuurbeleid, de slappe knieën van overheden en de immer stevige landbouwlobby. Denk aan de stikstofproblemen die nog lang niet zijn opgelost en het herstel van biodiversiteit dat in de verste verte nog niet in zicht is. Maar het kán anders, er is perspectief. Het verhaal laat de lezer vooral achter met het gevoel dat het loont om onverwoestbare dromen na te jagen en nooit op te geven.

In de media

“Werkmans verslag van Koks’ bemoeienissen getuigt van grote kennis van het complexe Nederlandse natuurbeleid en van de boerenwereld […] Het boek bewijst dat een vogel als de kiekendief symbool staat voor de politieke arena die onze natuur beheerst.”
**** Recensie in NRC, Kester Freriks, 21 juni 2019

“Er zijn van die boeken waarvan je weet  dat ze je je hele leven gaan bij blijven. ‘De man op de dijk’ is zo’n boek. […] Journaliste Elvira Werkman legde het verhaal van de kiekendief vast in een schitterend boek, dat meteen een remedie is tegen zwartgalligheid en pessimisme als het gaat om natuurbescherming.”
Vlaams ecologisch tijdschrift ‘De Koevoet’, lente 2019

“Elvira Werkman beheerst het schrijversambacht. Ze combineert waardevolle en soms emotionele verhalen rond de bescherming van de grauwe kiekendief met harde feiten over de toestand van landbouw en natuur. Dit boek volgt ‘de man op de dijk’ in Nederland en verre buitenlanden. Je kijkt door zijn ogen en vliegt met de kiek mee. In heldere taal geschreven, die de lezer direct meezuigt in een beklemmende beschouwing over deze bedreigde roofvogel. Lezenswaardig voor een breed publiek.” Oud-dijkgraaf, dichter en schrijver Alfred van Hall

Podcast Fwiet! Fwiet! (afl. 15) van Begijn le Bleu over ‘De man op de dijk’
40 minuten luisteren naar interviews met Ben Koks, Wim Bovens en Elvira Werkman

->Meer recensiesVögel und die Liebe
Pala Verlag, oktober 2020
€16,00

Meer info op de site van Pala VerlagVogels en de liefde
KNNV Uitgeverij
3e druk, 2019  €9,95

Ga naar de webshop om meteen te bestellen

“Werkman beschikt over een vaardige pen, grossiert in aardige voorbeelden en eigentijdse wetenschappelijke inzichten.”
Trouw, Jelle Reumer

Hoe zit dat eigenlijk met vogels en de liefde? Een paar voor het leven of iedere lente een nieuwe geliefde? En kun je van ‘liefde’ spreken bij vogels? De vogelgidsen in mijn kast reppen er niet over en dus ging ik op zoek naar antwoorden. Ik las wetenschappelijke publicaties en interviewde doorgewinterde vogelonderzoekers. Mensen die een groot deel van hun leven naar één vogelsoort kijken. En dat leverde mooie en verrassende verhalen op. Van lesbische albatrossen, zangvogels die paren met buren, zomerhuwelijken bij tureluurs, kuikenadoptie, echtscheidingen bij merels, harems… Je komt het allemaal tegen, gewoon bij vogels in je achtertuin.

Zoveel vogels, zoveel liefdes. Lees erover in mijn boek Vogels en de liefde, met prachtige illustraties van Stef den Ridder.  Over karakter, emoties, paarbanden en broedzorg. Mijn blik op vogels is voorgoed veranderd.

INTERVIEWS terugluisteren over Vogels en de liefde

VARA’s Vroege Vogels, 12 februari 2017
Spijkers met Koppen, 11 februari 2017
Nieuwe feiten, Radio 1 België, 14 februari 2017 (vanaf min. 35)
Limburgs Land, L1, 6 mei 2017

->Recensies lezen 

Het Waterloopbos. Verhalen over het Waterloopkundig Laboratorium.
Uitgeverij Blauwdruk ism Natuurmonumenten
2e herziene druk, juni 2019

“Het was zonder twijfel een van de wonderlijkste onderzoeksplekken van Nederland, zo blijkt wel uit de verhalen en de schitterende foto’s in het boek dat verscheen over dit bijzondere laboratorium.” NRC, 19 augustus 2017

Rijksmonument Waterloopbos
Een boek waaraan ik samen met vier andere bevlogen auteurs en twee fotografen werkte, in opdracht van Natuurmonumenten. Over pionieren in de Noordoostpolder halverwege de vorige eeuw en onze unieke positie in de wereld als het gaat om waterbeheer. Over hoe een onbeduidend bos veranderde in een openluchtspeeltuin voor wateringenieurs en het na hun vertrek weer is teruggegeven aan de natuur. Maar een onbeduidend bos zal het nooit meer zijn. Het Waterloopbos, Rijksmonument.

Oral history – verhalen vertellen
Verhalen vertellen is belangrijk. In dit boek legden we persoonlijke verhalen vast die je niet in een geschiedenisboek of een onderzoeksrapport tegenkomt. Verhalen die soms zelfs nooit eerder waren verteld. Ik kwam bij de mensen thuis en sprak uitgebreid met hen over de eerste werkdag, hoe de koffiejongen per fiets door het bos ging met porseleinen Boerenbont-kopjes, hoe ze modellen bouwden in het bos en zich voelden als Pippi Langkous in de Noordoostpolder. De verhalen inspireren, schetsen een prachtig tijdsbeeld en houden de geschiedenis levend. Oral history. Als mensen verdwijnen zonder dat we hun unieke, eigen verhalen optekenen, gaat er veel kennis verloren. Daarom dit boek.

Bestellen en meer informatie via de website van Uitgeverij Blauwdruk.

->Recensies lezen 

Verhalen over landgoed Hackfort
Uitgeverij Blauwdruk ism Landschapsbeheer Gelderland
2e druk okt. 2018, €24,95

Van nieuwigheden als elektriciteit moest de baron niets hebben

In dit boek een hoofdstuk van mijn hand, een interview met een pachtboer op landgoed Hackfort. De uitgever over dit boek: “De eerste druk was zó snel uitverkocht, dat we dit boek toch weer graag beschikbaar wilden maken. Verhalen over het landgoed bij Vorden, het huis en de kleurrijke bewoners. Evenals herinneringen van mensen die op Hackfort hebben gewoond en gewerkt. Sinds 1982 is Hackfort eigendom van Natuurmonumenten.”

“[…] het valt te hopen dat er nog meer afzonderlijke delen over andere kastelen en buitenplaatsen zullen volgen, want dit boek bevat zeer waardevolle informatie over de immateriële cultuur van het landgoedleven uit een voorbije periode, die eigenlijk nog maar zo kort geleden is.” ~ John Töpfer – Stichting Adel in NederlandGelderse Verhalen, van boeren, burgers en buitenlui
Nabij Producties ism Landschapsbeheer Gelderland, april 2016

Wat voor gevolgen had de komst van trekkers, prikkeldraad en kunstmest voor het leven op het boerenerf en platteland? Dit boek beschrijft de ontwikkelingen in de landbouw in de jaren ’40, ’50 en ’60 aan de hand van interviews met boeren, loonwerkers, pachters en hun vrouwen. Ik interviewde een boer over andere tijden, waarin zijn vader nog twaalf koeien had in plaats van de honderdtwintig die zijn zoon nu bezit.  Het boek is niet meer leverbaar, maar de verhalen zijn digitaal na te lezen via een ‘maptour’ van Landschapsbeheer Gelderland.fictie

       

-> nieuwe boeken in de maak, lees hier verder