Exotisch visdagje

on
Met een kordate zwiep haalt middelste het anderhalf meter lange schepnet omhoog uit het water. “Mam, ik heb een visje!” klinkt het blij verrast. Meteen bij de eerste de beste schep. Geluksvogel!
Gewapend met zoekkaarten, loeppotjes, cuvet, zoetwatervissengids, emmers, theedoek en twee schepnetten staan we langs de waterkant. Middelste wilde vissen vandaag. Niet met een hengel, maar met schepnetten.
Ik bezit twee maten van het befaamde RAVON schepnet: een ‘damesmodel’ en het zogenaamde ‘hoedenplankmodel’. Dit laatste net is een kleintje, handig voor op vakantie en past inderdaad mooi op de hoedenplank van je auto, zoals de naam al suggereert. Ook ideaal voor kinderen (het schepnet, niet de hoedenplank).
RAVON biedt ook een ‘herenmodel’ schepnet: circa een meter langer dan het damesmodel. Vanuit betrouwbare bron heb ik vernomen dat de meeste mannen stiekem het damesmodel prefereren. Misschien niet heel macho, maar wel praktisch: je zwaait het bijvoorbeeld met gemak over het stuur van je fiets. Probeer dat maar eens met een net van tweeëneenhalve meter lang! 

We staan dus aan de waterkant met die netten. Buurmeisjes van respectievelijk vier en vijf jaar zijn ook mee. Klein en tenger als ze zijn staan ze daar stoer te scheppen met zowel het kleine als het grote net. Regenbooglaarsjes aan. De glitters op de prinsessenrokjes schitteren in de zon.

Slechts twee ferme zwaaien met het grote schepnet zijn al voldoende voor een mooie vangst: marmergrondel en gevlekte Amerikaanse rivierkreeft. Buurmeisje van vijf, vol ontzag bij het zien van de kreeft: “Wow, zoiets ongelooflijk moois heb ik nog nooit gezien!” 

Prachtig beest inderdaad. Maar tegelijkertijd vind ik het bedenkelijk. Twee keer scheppen en evenzoveel (invasieve) exoten… Waar zijn ‘onze’ Nederlandse soorten? Ook de scheppen erna leveren niets anders op dan marmergrondels (naast allerlei soorten waterbeestjes). We hebben ze weer teruggegooid, maar hadden we ze misschien beter kunnen opeten…?

De marmergrondel is sinds 2002 in Nederland en rukt sindsdien razendsnel op. Hij komt oorspronkelijk voor in de Kaspische en Zwarte Zee. Via het Main-Donaukanaal bereikte hij het stroomgebied van de Rijn. Vormt een bedreiging voor inheemse soorten. Lees meer op RAVON.nl en Natuurbericht.nl.

De gevlekte Amerikaanse rivierkreeft  is afkomstig uit aquaria. De exotische rivierkreeften nemen de laatste jaren sterk in aantal toe. Het is bekend dat ze een negatief effect kunnen hebben op aquatische flora en fauna. Stichting EIS en Naturalis doen onderzoek naar het voorkomen in Nederland.


One Comment

  1. Meibloempje schreef:

    Jeetje wat weet jij veel…ik ben dus echt een nul in het herkennen van soorten. Erg leuk om nu bijgespijkerd te worden haha!

Reacties zijn gesloten.