Wandelen in heerlijk Hemmen

on

IMG_2762

Dit artikel schreef ik voor wandelkrant ‘te voet’, de laatste edities zijn te lezen op tevoetonline.nl

Wandelen in heerlijk Hemmen

In en om Hemmen lopen meerdere wandelroutes. Wandelingen door een uitgestorven gebied langs geknotte wilgen, over Betuws adellijk goed, langs monumentale panden en natuurlijk ook fruittelers. De routes variëren van vier tot acht kilometer en zijn daardoor ook geschikt om te wandelen met kinderen.

Stilte op weg naar Hemmen
Als het geluid van het ronkende boemeltje buiten gehoorsafstand raakt, wordt het stil op het station. Alleen de wind en wandelaars. In de verte blaat een schaap. Weilanden omringen het rijksmonumentale stationsgebouw. Dit is de Betuwe. Een blauwe wegwijzer toont dat het nog drie kilometer lopen is naar Hemmen.

600 hectare historie
Aan de rivier de Linge ligt landgoed ‘de Heerlijkheid Hemmen’, op stroomruggen van oude lopen van Rijn en Waal. Door deze bijzondere ligging is een rijke historie ontstaan. Hemmen was vroeger een Hoge Heerlijkheid, ridderfamilies maakten hier de dienst uit. Toen in 1931 de laatste heer van Hemmen, baron Frans Godard van Lynden van Hemmen kinderloos overleed, ging Hemmen over in Stichting het Lijndensche Fonds. Dit fonds beheert nu nog steeds zo’n 600 hectare.

De weg langs het wachtkasteel
Achter het station passeren we een fruitteeltbedrijf. Dat was vroeger de Boelenham, het zogenaamde ‘wachtkasteel’ voor de opvolger van de landheer. Nu is het niet meer dan een gewone boerderij. Drie kilometer lang slingert het weggetje door een open landschap. Nu en dan moeten we het fluitenkruid induiken als een auto ons passeert.

Informatie in een fruitpakhuis
Na de laatste bocht doemt het informatiecentrum van Hemmen op. Het ziet er donker en gesloten uit, maar dan komt ineens aan de zijkant van het gebouw een schoolbord met grote letters ‘open’ in het vizier. Een trap leidt naar de bovenverdieping van het monumentale fruitpakhuis waar vriendelijke vrijwilligers voor drie euro een routeboekje verkopen. Ze hebben twee wandelingen, wij kiezen de ‘Natuur- en cultuurwandeling’ die dwars door Hemmen loopt, een route van zo’n vijf kilometer.

Wilgen
Naast het fruitgebouw start meteen de route. Een zandpad, links weilanden, rechts pas geknotte wilgen met dikke stammen die door de wind in de loop der jaren scheef over de sloot heen zijn gegroeid. De stoere, rommelige knotwilgen gaan al snel over in statige eiken. Heel even breekt een waterig zonnetje door het grijze wolkendek en verschijnt zowaar wat blauw aan de lucht. Het bruggetje oversteken en linksaf het pad volgen brengt de wandelaar naar een bos van acacia’s, paardenkastanjes, esdoorn en rode beuk. Afgezien van een enkele wandelaar met hond komen we niemand tegen. In de verte klinkt de lach van een groene specht.

De resten van Huis Hemmen
Als eenmaal het bos achter ons ligt, loopt er een asfaltweggetje naar de dorpskern met zijn pittoreske huisjes. Via het Molenpad komt het pad uit bij rivier de Linge. Even verderop biedt het kasteelpark beschutting tegen de kou. In het midden van het park staan de ruïnes van het voormalige Huis Hemmen. Ooit was dit de kern van de Hoge Heerlijkheid Slot Hemmen, gebouwd in de 14e eeuw. Helaas is het tijdens een brand eind achttiende eeuw compleet verwoest. Op de fundamenten werd een nieuw landhuis gebouwd en dat was Huis Hemmen. Aan het einde van de Tweede wereldoorlog is dit huis na hevige strijd stuk gebombardeerd.

 

Bijtanken bij Tuinderij de Stroom
Na enkele slingerbewegingen belanden we bij een bankje onder de kastanjes, aan de rand van het bos. Volgens het routeboekje was dit vroeger waarschijnlijk een prieeltje voor de barones. Het biedt uitzicht op een akker die gebruikt wordt door de biologische landbouw. Hemmen kent een bijzonder biologisch samenwerkingsverband tussen een akkerbouwer, Tuinderij de Stroom, een koeienboer en de landwinkel. Samen zijn zij verenigd in de Groene Kring. Sinds een jaar organiseren ze ook uitjes en arrangementen voor bedrijven, scholen of families.

Opwarmen in de kasteeltuin
Op enkele meters van de ruïnes bevindt zich een ommuurde kasteeltuin. Via een poort stappen we terug in de tijd, zo voelt het. De classicistische tuin in zijn huidige vorm is nog niet zo oud en stamt uit begin jaren negentig, maar de oorspronkelijke tuin is teruggevonden op een kaart uit 1832. Er groeien hier ruim zeshonderd verschillende soorten aan vaste planten, heesters, kruiden en bomen op een oppervlak van circa 1600 vierkante meter. De zon op de zuidmuur warmt ons op, de rest van de middag willen we niet anders dan in deze warme oase doorbrengen.


2 Comments

  1. Marjon schreef:

    Elvira,

    Wat ontzettend leuk om jullie fantastische belevenis in Hemmen te lezen. Onze wandelplek toen wij nog in Zetten woonden. Echt zo heerlijk herkenbaar, ook wij hebben er altijd erg genoten van de prachtige natuur en de stap terug in de tijd….

  2. Elvira schreef:

    Wat leuk om te horen, Marjon! Ik heb ook erg genoten van de wandeling, prachtige omgeving.

Reacties zijn gesloten.