Herfsttafel

on

IMG_5912

‘Hier kunnen zomaar dinosaurussen lopen, kijk maar, daar staan die planten die ze graag eten.’ Middelste van 7 wijst naar een groep varens, pal naast het bospad. Ik dacht dat hij wel wist dat dino’s al een tijdje zijn uitgestorven, maar nu begin ik ernstig te twijfelen.
‘Weet je wat? Ik neem een blad mee in mijn tas en leg dat in de tuin, misschien kunnen we ze dan lokken.’ Hij plukt een groot blad van onderaan af en stopt het zorgvuldig in de plastic tas in zijn andere hand.

Hij wilde vandaag naar het bos om spullen te verzamelen voor een herfsttafel thuis. ‘Het is toch nog steeds herfst, hè?’ vroeg hij zich onderweg ineens verschrikt af. Maar toen ik zei dat het vandaag 10 november is, slaakte hij een zucht van opluchting. ‘Gelukkig, dan is het nog geen winter. Volgende maand kunnen we al wel sneeuw krijgen. Maar nu gelukkig nog niet.’

De tas vult snel. Ook jongste van 4 is mee en draagt een eigen tas. Complete takken van verschillende naaldbomen verdwijnen erin. Beukennootjes, tamme kastanjes, eikels, dennenappels. Gele beukenblaadjes, rode bladeren van Amerikaanse eik en groene van de Ginkgo biloba. Die laatste vindt middelste heel geschikt om een mooie waaier mee te maken, dus daar gaan extra van in de tas.

IMG_5969

Midden op het pad treffen we een reusachtige beuk, gesneuveld tijdens de herfststorm twee weken geleden. Gewoon geknakt alsof het een luciferhoutje was. Beukennootjes bungelen er nog aan, het zijn net kerstballetjes. De boswachter moet hem maar gewoon laten liggen, vinden de kinderen, want wat kun je er goed in klimmen. Herfsttafel en dino’s zijn even helemaal vergeten.

IMG_5997