Koet

on

Jongste en ik gluren door riet en lisdodde naar het water. Als in trance staren we beiden zwijgend naar de meerkoeten vlakbij ons. Ze komen steeds even op de kant om met hun snavel flinke stukken van het riet te knippen. Weer terug in het water werken ze het handig naar binnen. Zo gaat dit bijna ritmisch op en neer. Op de kant, afknippen, terug in het water, stukje zwemmen, weer op de kant.

Plotseling schrikken we op uit onze hypnotische toestand. Oproerkraaier! Een van de meerkoeten begint hard te tetteren, zet zijn veren op en zwemt pijlsnel achter een ander aan. Het ‘slachtoffer’ maakt zich gauw uit de voeten.

Buitenbeentje
Een buitenbeentje. Hij ziet er wat sneuïg uit. Minder mooie veren dan de andere, beetje onverzorgd. Na de eerste keer te zijn weggejaagd, zoekt hij nog meerdere malen toenadering. Steeds weer jaagt een van de andere hem met veel ophef weg. Kennelijk gelden voor deelname aan dit groepje bepaalde toelatingseisen. Zou het een buitenlandse wintergast zijn die bij Nederlandse soortgenoten wil aansluiten of omgekeerd? Of zitten gewoon zijn veren niet mooi genoeg?

Winterkoeten
In de winter hebben we meerkoeten te gast uit Rusland en Zweden, terwijl een deel van ‘onze’ meerkoeten naar Frankrijk en Spanje trekt. Ze vormen groepen, om de winter gemakkelijker door te komen. Meestal heel vredelievend. Het gaat dan ook puur om overleven, in de winter. Territorium is even niet belangrijk. Hoe anders is dat in het voorjaar, wanneer ze elkaar letterlijk in de veren kunnen vliegen. Felle donders zijn het!

Ons buitenbeentje heeft de boodschap inmiddels begrepen en zwemt verder. Verderop zwemmen nog meer groepjes meerkoeten. Hopelijk vindt hij daar aansluiting.

Glimlach
Jongste en ik koersen huiswaarts. Zij zittend in de wandelwagen. Met mijn camera om haar nek bekijkt ze de fotoresultaten van ons vogelochtendje. Enthousiast wijst ze op de foto’s: ‘Koet! Mooi.’ Aan het begin van de ochtend waren het voor haar nog allemaal ‘eendjes’. Met een brede glimlach loop ik verder.

3 Comments

  1. Meibloempje schreef:

    Hoe vaak broeden die beesten eigenlijk? Wij hebben hier dichtbij een nest en volgens ons zitten ze nu al voor de derde keer met nieuwe jongen? Kan dat kloppen?

  2. Elvira schreef:

    Dat kan wel kloppen. Het is wat laat, maar ze kunnen inderdaad wel tot drie keer toe proberen een nest groot te brengen. Meestal nadat de eerdere pogingen zijn mislukt (jongen opgegeten, nest vernietigd). Hopelijk voor dit paartje drie keer scheepsrecht!

  3. Meibloempje schreef:

    Het eerste nest was volgens mij goed gegaan, 2 jongen die goed groot zijn geworden. Het tweede nest heb ik wel een jong van gezien, maar niet lang…

Reacties zijn gesloten.