Kruidenmelange

on

IMG_8897

Een zware kruidengeur overvalt me als ik de tuindeur uitstap. Een melange van lavendel, tijm, munt met een vleugje citroen zweeft als een dikke geurige deken boven de tuin. Zo bedwelmend rook ik het nog niet eerder. Hoe zat het ook al weer met die geurende planten langs het tuinpad?

Ruim zes jaar geleden, maanden voor de verhuizing en met een dikke buik van middelste, deed de gedachte aan een nieuwe tuin –nog helemaal leeg én op het zuiden- mijn hart sneller kloppen. De inrichting van het huis… ach, dat zou wel loslopen. Nee, die tuin, dáár moest over nagedacht. En zo schetste ik dagelijks een nieuw tuinontwerp.

IMG_8896-3Vierkant terras of toch rond? Pergola met druiven. Speelhoekje. Bloemen centraal. Moestuintje ergens? Aan ideeën geen gebrek, maar de ruimte… Toch één ding wist ik zeker: de kinderen moesten rondjes kunnen rijden. Want dat was wat oudste als tweejarig ventje ontzettend graag deed. Op zijn kleine tractor. En dus kwam er midden in de tuin een bloemenborder met daar omheen een tegelpaadje. Lavendel, kruiptijm en geraniums plantte ik aan de rand, de wind strooide citroenmelisse en munt ertussen. Dat geurt straks lekker als een kinderbeentje op een driewieler er langs strijkt, romantiseerde ik. Nou, die geur kreeg ik. Maar hoe? Voor mijn neus zie ik drie gillende kinderen rondscheuren op fiets, skelter en driewieler. Een plezier dat ze hebben! En een plantje meer of minder, ach, daar kijken ze niet naar. Gelukkig geven platgewalste planten een héérlijke kruidengeur…