Monster in huis

Vanochtend schrok ik me een hoedje. Achter de bank had zich een monster verschanst. Hij bespiedde mij terwijl ik dochterlief aan het verschonen was (waarom moet er trouwens altijd net gepoept worden op het moment dat je haast hebt? -maar dit terzijde). Ik zag in een flits een glimp van zijn kop, waarna hij zich pijlsnel uit de voeten maakte. Aaagh! Wat was dat voor een beest?! Ik kreeg meteen visioenen van een vliegend hert dat meegekomen was vanaf vakantieadres in de tent (die tent lag eergisteren nog in de woonkamer namelijk). Om zich hier voort te planten in onze woonkamer. Of erger…

Prachtige kever trouwens, zo’n vliegend hert. Maar vooral… IN DE NATUUR.

Ondertussen kwam manlief aangesneld uit de keuken, gealarmeerd door onze kreten. Je hoorde hem al denken: ‘ik zal die meisjes in nood wel eens even komen redden.’
Stoer als hij is, pakte hij kordaat een stuk papier om het monster op te schuiven (dat inmiddels ónder de bank was beland) en rende ermee naar buiten. Wij boffen maar met zo’n held!

Eenmaal buiten in een wat natuurlijker omgeving leek het dier toch een stuk onschuldiger. Zo groot was het nou toch ook weer niet en was die kop nou echt zo eng? Het leek ook eigenlijk helemaal niet op een Vliegend hert (maar ja, met haast en een poepluier te verschonen kijk je niet zo helder…). Kortom, de schrik sloeg om in interesse en haast hadden we ook al niet meer (te laat waren we toch al). De fotocamera kwam er zelfs nog aan te pas. We moesten tenslotte het monster-dat-toch-geen-monster-bleek wel een naam kunnen geven.

Volgens onze Tirion Insectengids gaat het om de stinkende kortschildkever (Ocypus olens). Zet bij gevaar zijn achterlijf agressief omhoog (dat hebben we gezien!), maar is verder onschuldig, zo lezen wij. Algemeen voorkomend in tuinen en parken, lezen we verder. Dat is opmerkelijk. Wij hebben hem allemaal werkelijk nog nooit eerder gezien. Kennelijk vooral ’s nachts actief, dan jaagt hij op slakken.

‘Hé, eet hij slakken?’, hoorde oudste. ‘Nou, dat komt dan goed van pas, kan hij mooi de slakken vangen die onze zonnebloemen opeten!’ Zijn we uiteindelijk zelfs nog blij met dat ‘enge monster’. Wel buiten graag.

One Comment

  1. Meibloempje schreef:

    Brrr, wat ziet hij er griezelig uit!!

Reacties zijn gesloten.