Nationale Tuinvogeltelling 2013 (2)

on
Zondagochtend, nog in pyjama, met het hele gezin voor het raam. De sneeuw dwarrelt gestaag. Dit is vogelen voor de luie vogelaar. Even naar buiten om brood te strooien, zaad op de plank te leggen, pindakaas aan te smeren en dan snel weer naar binnen. Warm bij de kachel, luie stoel, kop koffie binnen handbereik. En tellen maar, een half uur lang.

Jongste tuurt door de verrekijker (‘ik zie een vogel in de heg’), oudste noteert de score: soorten, aantallen en geslacht. Middelste informeert regelmatig naar de tussenstand. We tellen: zes vinken bij de zaadjes op de grond, drie merels bij het brood en vier spreeuwen die om beurten tot aan hun nek in de pindakaaspot verdwijnen. Niet lang daarna vliegt een luidruchtig elftal huismussen over de heg om zich te verschansen in de vlinderstruik. Twee turkse tortels ploffen op de voederplank en een heggemus zit stilletjes achter in de kornoelje.

Zes soorten in een half uur. Niet slecht. Net als de tijd voorbij is vliegt een roodborstje de tuin in. En even later een gaai. Die hadden we beide nog niet! Jammer om die soorten niet mee te nemen, vinden we. En dus tellen we nog even door, uiteindelijk vier keer een half uur… De beste score, van het laatste half uur, geven we door. Onze resultaten:

Meer dan 70.000 mensen telden dit jaar in totaal 1,3 miljoen vogels! Lees meer over deze recordaantallen op Natuurbericht.nl en Tuinvogeltelling.nl.

Bericht geplaatst op 20 januari 2013.