Open Monumentendag

on

Zypendaal

Open Monumentendag. Dat zouden we dit jaar eens helemaal anders aanpakken, bedacht ik. Geen lange afstanden met de auto van het ene naar het andere monument met lamlendige kinderen op de achterbank. Nee, dit jaar wilde ik gewoon lekker op de fiets. Fris, gratis en gezond. En precies dát is ook aardig gelukt, maar monumenten bezoeken?

Om goed beslagen ten ijs te komen, zocht ik de afgelopen dagen naar handige fietsroutes. Routes met mooie namen als ‘Kastelenroute’ en ‘Landgoederen Arnhem-Ede’ kwamen voorbij. Kastelen, ridders en prinsessen, dat klonk goed.

Bij nadere beschouwing bleek de Kastelenroute iets te hoog gegrepen, ik las zinnen van een ervaringsdeskundige als ‘we mikten op etappes tussen de 60 en 80 km en kwamen zo uit op slechts zes etappes in totaal’. Nee, zes etappes met overnachtingen, dat moesten we maar een ander keertje doen.

Dan de Landgoederenroute, die plukte ik van de website van het Geldersch Landschap. Veertig kilometer langs drie landgoederen en twee activiteitencentra. Beetje veel van het goede en wat te ver ook misschien, voor de drie kinders.

Als we daar nu eens de helft van zouden fietsen? Startpunt bij Kasteel Doorwerth, dan door naar Arnhem via Park Zypendaal, Bezoekerscentrum Sonsbeek en dan… Ach, is zo’n voorgeschreven route eigenlijk nog wel nodig? Eenmaal op pad kunnen we ook zelf wel een leuke route uitstippelen, toch?

Goed, tot zover mijn gedachtengang vooraf. Dan nu hoe het wérkelijk verliep vandaag:


Voeten in de rivier, billen in het zand, loom van zon en warme wind. Tevreden kinderen die modderkastelen bouwen. Maar ook: uitgelaten kinderen die modder naar elkaar gooien, zich in het water werpen, een natte onderbroek halen en gillen ‘dit is leuk!!’ Met z’n allen moe en uiterst voldaan belanden we op een terras met pannenkoek en friet. En de monumenten? Die wachten wel op ons, een andere keer.

Hoe het zo kwam? Het veerpontje naar kasteel Doorwerth ging niet en daar stonden we, met de zon brandend in de nek, aan de oever van de lonkende rivier…


One Comment

  1. José schreef:

    Die monumenten wachten wel, Elvira. Daar zijn het monumenten voor. Maar van strandweer in september moet je meteen gebruik maken!

Reacties zijn gesloten.