Padden

on

Met het hele gezin speuren we in ganzenpas langs de rand van het ven. Blik strak opzij gericht, turend over het water. Padden en heikikkers, die zoeken we vandaag. We krijgen er loopneuzen van op deze kille, grijze middag. Een zonnetje zou mooi zijn, dan ontdekken we misschien ook nog een adder in de pollen van pijpestrootje verderop aan de bosrand…

Oranje

Al gauw zien we dat er vooral padden in het water ‘hangen’, alleen of in innige omhelzing. De prachtige oranje ogen gluren naar ons, net boven het wateroppervlak. Zodra we te dichtbij komen, duiken ze onder en zoeken dekking in de modderlaag op de bodem. Enkele tellen later dobberen ze weer boven.

Blauwe kikkers

Geen kikkers in het water, wel enkele eiklompen. Van de bruine kikker of de heikikker? In ieder geval nog zo weinig dat ‘het’ waarschijnlijk nog moet gebeuren: blauwkleurende heikikkers. In maart, tijdens de paartijd, kleuren de mannetjes van de heikikker intens hemelsblauw. Slechts een paar dagen en dan worden ze weer bruin. Het komt dus aan op een goede timing. Ben je te laat? Jammer dan, weer een heel jaar wachten…

Paddentrek
Aan het eind van de middag merken we dat de padden gaan lopen (nachtdieren als het zijn). Uit het bos, zandpad over, richting water om zich voort te planten. We ontdekken meerdere op het pad. Eentje probeert zich juist in te graven in plaats van door te lopen, midden op het pad. Niet zo’n handige plek.

Dierenredders

Bij het zien van al die trekkende padden (met alle gevaren van dien), ontpoppen de kinderen zich als echte ‘dierenredders’. Ze vechten er bijna om wie welke pad naar het water mag helpen. Jongste, met haar korte peuterbeentjes, klaagt na een tijdje beteuterd ‘ik óók kikker vasthouden’. De jongens zijn haar steeds te snel af. Trots loopt ze even later ook met een padje in haar hand. Snel nog maar eens een bezoekje brengen. Wie weet zien we de blauwe heikikkers nog. Of een zonnende adder.

Paddentrek volgen of ook een handje helpen met overzetten? Kijk eens op www.padden.nu.


One Comment

  1. Boukje schreef:

    Prachtige foto’s zeg.

Reacties zijn gesloten.