Rozengeur

on

Ik heb een zwak voor rozen.  Altijd al gehad. Als kind was ik zomers samen met vriendinnetjes vaak hele middagen zoet met rozenblaadjes in de tuin. Zelf rozenwater maken. Gelukkig hadden we veel rozen in de tuin en een lieve moeder die het niet erg vond dat we de rozen kaal plukten.

Nu geniet ik dagelijks van de rozen in mijn eigen tuin. Een tuin op het zuiden, want daar houden rozen van. Ik heb ze in soorten en maten. Lage trosrozen, tere Chinese rozen, een forse theehybride en stoere klimmers.

Mijn absolute favoriet op dit moment is Rosa mutabilis, een oude Chinese rozensoort. Werkelijk een fantastische soort. Bloeit doorlopend van juni tot oktober met prachtige, vlinderachtige bloemen die verkleuren van perzikgeel tot dieproze. En het beste van alles: parasieten lusten hem niet. Althans, bij mij in de tuin. Het is de enige soort die onaangeroerd blijft.

Een andere prachtige roos is de heldergele theehybride Rosa bruocsella. Niet alleen geliefd bij mij, maar ook bij rozenkever en rozenbladwesp. Dit duo zorgde voor een compleet kale roos in juni. Alle bloemknoppen en blaadjes weggevreten.

In het geval van de rozenbladwesp zijn de larven de boosdoeners. Het vrouwtje van de bladwesp maakt met een ingenieus zaagje aan het achterlijf een opening in jonge bladscheuten waarin ze vervolgens de eitjes legt. Zodra deze uitkomen doen de larven zich te goed aan de sappige jonge blaadjes van mijn roos.

Ik heb de kinderen met hun loeppotjes de tuin in gestuurd om de kevertjes en ‘rupsen’ (larven bladwesp) te vangen zodat ze ze goed konden bewonderen. Want mooi zijn ze wel, die metaalachtig glimmende, roodbruine kevers. Had ik de biologische bestrijding handig gekoppeld aan een educatieve activiteit. En ze deden het graag. Ik heb niet meer gezien waar ze de beestjes vrijgelaten hebben trouwens…

Inmiddels is het parasietenseizoen voorbij. De rozenkever bevindt zich als larve onder de grond en de larven van de rozenbladwesp overwinteren als pop. Mijn gele roos staat nu in volle glorie te bloeien. Kunnen we alsnog bloemen plukken om geurig rozenwater te maken.

One Comment

  1. Meibloempje schreef:

    Ik hou erg van wilde rozen. Ben nu bezig rozenbottels te plukken om jam te maken!
    Mooie foto’s en leuk geschreven!

Reacties zijn gesloten.