Rugstreeppaddenregen

on

IMG_7589

‘Mevrouw, wat doet u daar?’ Twee jochies roepen naar mij vanaf de andere kant van de poel waarin ik met mijn teenslippers in de glibberige klei sta. Voorover gebukt om de paddenlarven in het ondiepe water te bekijken. Ja hoor, dacht ik het niet, zwart met een wit driehoekje. De typische paddenkoren hoorde ik weken geleden al, ’s avonds in bed. Rugstreeppadden!

Ik maak een ommetje door het parkje bij mij om de hoek en beland bij de kleine, ondiepe poel, die met dit warme weer aan de randen begint op te drogen. Twee jochies van een jaar of acht struinen net als ik de oever af, zij gewapend met een schepnetje en laarzen.

Ze komen naast me staan (raar mens op teenslippers, hebben ze vast gedacht). ‘Zoekt u ook kikkervisjes? En hebt u de salamanders ook al gezien?’ Nee, dat heb ik niet en kikkervisjes ook nog niet, alleen zwarte wolken paddenlarven. Ik heb dan ook schepnet noch laarzen mee, ik maak slechts een ommetje…

Al snel trek ik mijn slippers uit en loop op blote voeten door de modder, samen met de enthousiaste jongens hun oogst in het netje bestuderend. Veel larven van de kleine watersalamander en de eerste twee groene kikkervisjes ontdekken we. Ook waterslakken, libellenlarven, bloedzuigers.

Na het avondeten besluit ik met dochter nog een klein rondje door het parkje te maken (onze mannen zijn voetballen), even haar de paddenvisjes laten zien. Alleen maar kíjken vanaf de droge oever, dacht ik. Dus weer op slippers (want het is nog steeds warm). Maar wat zien we? Een paddenregen! Honderden rugstreeppadjes zo groot als mijn pinknagel, net gemetamorfoseerd. En zo vind ik mezelf voor de tweede keer op een dag blootsvoets in de zompige klei.  Deze keer met dochter in mijn voetsporen.

voetjes in de modder

One Comment

  1. Boukje schreef:

    Heb met jullie meegenoten.

Reacties zijn gesloten.