Safari in eigen huis

on

Het laat me maar niet los. Het beeld van een wezen in mijn huis dat gebruik maakt van een spectaculaire sluip-en-spuittechniek om andere wezens uit te schakelen. Ik wil dat zien (wie niet?). Het gebeurt (waarschijnlijk) gewoon onder hetzelfde dak waaronder ik ’s nachts, tot voor kort nog nietsvermoedend, lig te slapen en ik heb het nog nooit gezien!

En zo komt het dat ik nu al twee weken lang ’s avonds (en soms ’s nachts) rondspook in mijn eigen huis. Speurend in hoeken en gaten, achter kasten, op de vloer, de muren, onder bloempotten, stapels tijdschriften, boeken en bakken met lego. Op de knieën door het huis. Papiervisjes en hooiwagens duiken van schrik terug hun schuilplaatsen in.

Ja, de jongens lachen mij al uit. “Dat bestaat toch niet, mam! Zo’n beest in óns huis? Dat andere dieren stiekem besluipt, doodmaakt, openbijt en leegzuigt, hahaha…” Ze geloven me niet. Kon ik er maar eentje vinden, dan piepten ze wel anders. Eens zien wie er dan lacht, ha!

De getijgerde lijmspuiter (Scytodes thoracica), zo heet het. Die naam alleen al spreekt toch enorm tot de verbeelding? De getijgerde lijmspuiter, geweldig! Kun je zo opnemen in een horrorscenario. Ik las over het gedrag van deze spinnensoort (want dat is het) op Natuurbericht.nl: ‘Is er eenmaal een prooi in zicht, dan besluipt de lijmspuiter deze en spuugt er in een zigzag een kleverige en giftige spinselsubstantie over heen. Dit komt uit een opening bij het uiteinde van de gifklauw. Hierdoor kunnen prooien op een afstand van wel twee centimeter uitgeschakeld worden. De jager kan het diertje nu openbijten en leegzuigen.’

Gewoon in je eigen huis. Het laat me niet los.

2 Comments

  1. Meibloempje schreef:

    Vertel me alsjeblieft dat dat monster niet bij ons rondsluipt…?

  2. Elvira schreef:

    Nou, Meibloempje, vanuit Friesland zijn nog geen waarnemingen bekend, maar… daarmee is het niet uitgesloten. Het is waarschijnlijk een algemene soort, maar nog slecht onderzocht. Kan dus goed zijn dat hij ook bij jou in huis rondsluipt 🙂 Niet erg hoor, hij leeft van papiervisjes, vliegen, muggen enz. Alleen maar nuttig dus!

Reacties zijn gesloten.