Snoepwinkel

on

IMG_6106

Onze tuin is net een snoepwinkel voor merels. Nu de druiven in de achtertuin op zijn, komen ze vanuit de hele buurt massaal naar de voortuin om bessen te snoepen van vuurdoorn en Gelderse roos. Af en aan vliegt het voor ons keukenraam, ze vliegen van de kersenboom naar de vuurdoorn en weer terug. Een roodborstje kijkt van een afstandje toe in de krulhazelaar bij de buurvrouw. Na een tijdje komt een groepje koolmezen gezellig in de boom erbij zitten, vast aangetrokken door de drukte van de merels. Waar drukte is, is eten. Ook de koolmezen buitelen heen en weer, van de boom naar de beukenhaag en weer terug. En van de boom naar de krulhazelaar. Dat wordt het roodborstje te gezellig, hij vliegt snel een tuintje verderop.
Waar de buren zes jaar geleden begonnen met de inrichting van hun huis –nieuwbouwhuis in dito wijk-, begon ik met de tuin. Ik wilde niet wachten tot we klaar waren met plaatsen van keuken en badkamer, verven van muren en alles wat er bij een nieuwbouwhuis komt kijken. Die tuin vond ik veel belangrijker. November was het, dus bloembollentijd. Drie hortensia’s zette ik erbij, die ik meenam van het vorige huis, net als kleine maagdenpalm, tuingeraniums en longkruid. Munt en klimop smokkelden zichzelf mee, de woekeraars! En zo raakte de voortuin al aardig gevuld. Later plantten we een kersenboom en een hoge vuurdoorn kwam tegen de gevel. Een Gelderse roos haalde ik uit het tuincentrum, om pestvogels mee te lokken, prachtige wintergasten uit Scandinavië die dol zijn op de bessen van die struik. Het ene jaar komen er veel pestvogels naar ons land en het andere jaar zie je ze niet. Dat heeft te maken met het voedselaanbod in het hoge noorden. Kennelijk is het daar nu een goed bessenjaar, want ze zijn nog niet gesignaleerd. En áls ze nog komen vissen ze achter het net. De merels laten geen bes voor ze over, vermoed ik.
Misschien denk je nu dat ik een flink grote voortuin heb met al die planten, struiken en boom, maar niets is minder waar. Mijn voortuin is niet veel groter dan een picknickkleed. Naadloos sluit hij aan op die van de buurvrouw, twee groene kleden aan elkaar. Het leuke is dat zij vorig jaar haar strakke gazon omspitte en nu ook hard bezig is om ieder stukje grond te bedekken met groen. Ander groen dan gras, groen in de vorm van bodembedekkers, heesters en eenjarigen. Zo zorgen wij samen voor een gevulde snoepwinkel. Voor de vogels. En daar hebben we zelf nog het meeste plezier van.

IMG_6088-2