Strand van Schier

on

Nergens zijn de luchten zo mooi als op het strand van Schiermonnikoog. Bij elke wolkenpartij denk ik ‘mooier kan het niet’, en enkele minuten later heb ik al wéér een foto gemaakt. Want deze ‘nieuwe’ lucht is nog weidser, blauwer, zachter, grootser, dreigender…

De wind blaast lange slierten stuifzand razendsnel langs mijn voeten. Net slangen, haastig kronkelend richting zee. Hypnotiserend, als je er een tijdje naar kijkt.

‘Mááám, kom snel kijken, we hebben wat gevangen!’ klinkt het ver achter mij, op de wind.

De jongens kijken niet naar lucht, wolken of zandslangen.

Middelste heeft een garnaal gevangen. Met zijn nieuwe schepnet, net bij het bezoekerscentrum aangeschaft. Hij wilde er eigenlijk roze zeesterren mee gaan vangen, maar een garnaal is ook al mooi. Het krioelt hier van de garnalen in de geulen op het strand, zie ik nu.

‘Nog even doorscheppen, jongens, dan hebben we weer voldoende eten voor vanavond,’ grap ik.

‘Ja, lekker, maken we blauwe kwallensoep erbij!’

Om de paar meter liggen prachtige kwallen. Hemelsblauw met een paars zoompje. Het zijn paddestoelkwallen, leren we van strandjutter Thijs. Zeepaddestoelen. Ze komen algemeen voor in de Noordzee en zijn vooral in het najaar op het strand te vinden.

Dat niet alle kwallen prikken, blijkt als Thijs zonder aarzelen er eentje in de hand neemt. Deze soort heeft geen prikkende netelcellen. Wel vlooien. Tussen de tentakels zit een minuscule, nog levende kwalvlo verscholen. Een parasitaire kreeftachtige die leeft van eitjes en voedselresten van de kwal.

Naarstig kwallenomdraaiend lopen we verder. Regen slaat ons nu om de oren, aan de horizon een spoor blauw. Ik neem nog een foto.