Topmomenten

on

IMG_4154-2

Als ik zo aan het einde van het jaar mijn foto’s van 2013 nog eens doorloop en bedenk welke nu de mooiste is, of het mooiste moment, dan kom ik zonder twijfel uit op onze Scandinaviëreis in de zomer. Een aaneenschakeling van mooie momenten en bijzondere landschappen. Relatief weinig Zweedse foto’s, valt me op. Behalve van onze laatste camping in Zuid-Zweden, vlakbij Őland, waar de kinderen maar geen genoeg kregen van het vissen met schepnetjes en zwemmen in zee. Warme en zonnige laatste vakantiedagen.

Maar op de heenreis, via Zweden, sloeg ik pas flink aan het fotograferen nadat we de grens met Finland overstaken. Via een onvermijdelijke tussenstop op de poolcirkel bij de kerstman in Rovaniemi trokken we richting Russische grens. Wandelden langs de Oulankajoki, een van de weinige rivieren in Europa waar nog wilde forel in zwemt. Beklommen Finse bergen met majestueuze uitzichten. Bos zover het oog reikte. Maar het absolute hoogtepunt kwam daarna.

Het Varangerfjord in Noorwegen. Ongerept en woest. Daar stonden we, met een hevig wapperende tent aan de Barentszzee, op de camping in Berlevåg. Alleen de Noordkaap ligt noordelijker. Als de tent het maar hield in die stormachtige wind, de eerste dag. Dat was onze grootste zorg. Maar hij hield, gelukkig. De dagen erna ging de wind liggen en de temperatuur steeg van 9 naar 10 graden. We oogstten bewondering bij de omringende gepensioneerden in behaaglijke campers: “Tjonge, met drie kleine kinderen, in een tent! En wat vermaken die kinderen zich goed!” Onze Duitse buurman vroeg zelfs of hij een foto mocht maken van onze uitrusting. Van ons aanhangertje met dakkoffer achter de Picasso, waar ons hele hebben en houden inpaste. “Für meinen Sohn,” zei hij. Zijn zoon had twee kleine kinderen, maar worstelde met al die spullen die mee moesten op vakantie. Nou ja, gewoon niet te veel meenemen, zei ik tegen hem. Kinderen vermaken zich toch wel. Geef ze een paar rotsen om op te klauteren, een uitgestrekte fjell waar je rendiergeweien kunt zoeken en een rivier om steentjes in te gooien. That’s it. En als je als bonus ook nog op een fijne camping staat waar je na een frisse tocht behaaglijk warm in een woonkamer spelletjes kunt spelen, dan noem ik dat vakantie.

Op naar een nieuw jaar met mooie, nieuwe avonturen!

IMG_4121-2

 

IMG_4157-2