Verwacht

Boeken in de maak


Op zoek naar de eeuwige lente

ode aan de distelvlinder

De distelvlinder is voor mij de vlinder aller vlinders. The painted lady (Vanessa cardui) weegt minder dan een gram, heeft hersenen ter grootte van een speldenknop en vliegt in het najaar ruim 4000 kilometer van alle uithoeken van Europa naar de tropische Afrikaanse savanne. Of van Canada naar de Mexicaanse woestijn. En in het voorjaar weer noordwaarts, maar dan zijn we een paar generaties verder. Eén vlinder vliegt een enkele reis, maar de soort gaat door. Jaarrond zijn er zes tot acht generaties, die bij elkaar opgeteld bijna 15.000 kilometer afleggen. Steeds weer wordt het estafettestokje doorgegeven en vliegt de volgende verder. Een voortdurende marathon. Op zoek naar de eeuwige lente.

Dankzij ontdekkingen van bevlogen onderzoekers en kunstenaars in de afgelopen eeuwen weten we nu dat de distelvlinders die in mei door je tuin vliegen ware wereldreizigers zijn. Wie waren/zijn die onderzoekers? En wat hebben zij ontdekt over de distelvlinder? Dat en meer, te lezen in dit boek.Dwaalgast in het graan

spannende reizen van de steppekiekendief

Verwachte publicatie juni 2022, KNNV Uitgeverij

De steppekiekendief is een mysterieuze vogel. In 2017 broedde deze sierlijke roofvogel voor het eerst in Nederland, in een akker bij het Groningse Westerwijtwerd. Het was wereldnieuws, want het dichtstbijzijnde nest bevond zich 2500 kilometer verderop: in de buurt van Oulu in het noorden van Finland. Ook daar is de steppekiekendief een nieuwe broedvogel. Evenals in Spaanse graanvelden, Franse en Poolse.

Wat is hier aan de hand? Waar komen die steppekiekendieven ineens vandaan? Wat gebeurt er in de oorspronkelijke broedgebieden, in Rusland en Kazachstan? Om antwoorden te vinden, spraken Ben Koks en Elvira Werkman met onderzoekers, doken in literatuur en archieven en gingen zelf op reis. Hun ontdekkingen zijn verrassend…

Een spannend verhaal van mensen, vogels, landschappen en culturen, op de vleugels van de steppekiekendief. Hoe vogels mensen verbinden, wereldwijd.

We bezochten in 2019 de broedgebieden van steppekiekendief in Finland -> lees mijn blog over die expeditie.Biografie H.N. Werkman
Uitgeverij Querido

verwachte publicatie najaar 2022

Hendrik Nicolaas Werkman (1882-1945) was Groninger, drukker, zakenman, dichter, schrijver, schilder, bohemien, Ploeglid, ‘schipper’ van clandestien uitgeverij De Blauwe Schuit, vader, partner en minnaar. Vele rollen, maar wie was hij nu echt? Wat dreef hem, deze man die zichzelf ontpopte als kunstenaar op het dieptepunt van zijn leven. Een man die naar eigen zeggen ‘een laatbloeier’ was. Hoe kwam hij tot de kunst die hij maakte? Welke rol speelt zijn Groningse komaf? De basis van het verhaal ligt op het Groningse Hogeland, de wereld van Warffum en Leens.

Dit land is bonkig en zwaar en de menschen die erop leven hebben van de aard hun deel bekomen. Hoewel ik op mijn tiende jaar op zandgrond overgeplant ben geworden en daarna voorgoed een stadsmensch ben gebleven heeft zich toch de melancholie van de kleiklomp in mij vastgezogen.
-H.N. Werkman, uit: Brieven van H.N. Werkman 1940-1945

Op een oud stuk dijk, tegen een hooi-opper hebben we ons maal genomen, met een uitzicht zoo machtig, over korenvelden en uitgestrekte weiden, een stukje Reitdiep. Onafzienbare velden onder een grijsachtig-blauwe hemel en een brandende zon. Overal leeuweriken en geelgorzen, kwikstaarten en andere kleine vogeltjes boven de geurige klaver en peulvruchten.
H.N. Werkman, fietstocht langs Groningse akkers, juni 1942

-> meer boeken en verhalen van Elvira Werkman