Verwacht

Boeken in de maak


Ode aan de distelvlinder

De distelvlinder is voor mij de vlinder aller vlinders. The painted lady (Vanessa cardui) weegt minder dan een gram, heeft hersenen ter grootte van een speldenknop en vliegt in het najaar ruim 4000 kilometer van alle uithoeken van Europa naar de tropische Afrikaanse savanne. Of van Canada naar de Mexicaanse woestijn. En in het voorjaar weer noordwaarts, maar dan zijn we een paar generaties verder. Eén vlinder vliegt een enkele reis, maar de soort gaat door. Jaarrond zijn er zes tot acht generaties, die bij elkaar opgeteld bijna 15.000 kilometer afleggen. Steeds weer wordt het estafettestokje doorgegeven en vliegt de volgende verder. Een voortdurende marathon. Op zoek naar de eeuwige lente.

Dankzij ontdekkingen van bevlogen onderzoekers en kunstenaars in de afgelopen eeuwen weten we nu dat de distelvlinders die in mei door je tuin vliegen ware wereldreizigers zijn. Wie waren/zijn die onderzoekers? En wat hebben zij ontdekt over de distelvlinder? Je leest het in dit boek, naar verwachting voorjaar/zomer 2022.Jeugdboek

Walvissen in de wind
en meer fantastische uitvindingen uit de natuur

De natuur heeft al veel kunstenaars, uitvinders, architecten en onderzoekers geïnspireerd. Dat zie je bijvoorbeeld terug in mooie schilderijen, in vissenauto’s, vliegtuigen, superlijm, natuurverf, walvissenwindmolens en gekkopleisters.

Het verhaal van uitvindingen uit de natuur begint vijfhonderd jaar geleden, bij Leonardo Da Vinci. Leonardo hield erg van tekenen, schrijven en van de natuur. Door urenlang in de natuur te zijn en goed te kijken naar alles om zich heen, kreeg hij nieuwe ideeën. Hij bestudeerde vogels en vissen, om erachter te komen wat het verschil is tussen lucht en water. Die kennis gebruikte hij daarna om geweldige bouwtekeningen van vliegmachines te maken. Hij was de eerste mens die dat deed.

In dit boek lees je over allerlei uitvindingen.  Een inspiratieboek voor nieuwsgierige kinderen, de wetenschappers, uitvinders en biologen van de toekomst. Over fietsen op walvisbanden, snelle haaienzwempakken, stille ijsvogeltreinen en hoe je verloren vingertopje gewoon weer aangroeit…

Voor 8- tot 12-jarigen. Verschijnt oktober 2021 bij KNNV Uitgeverij, met fantastische illustraties van Wendy Panders.

Met dank aan PWN en BiomimicryNL.De steppekiek, onstuimige veroveraar uit het Oosten (werktitel)

Verwachte publicatie voorjaar 2022

Wat heeft het Russische landbouwbeleid te maken met broedende steppekiekendieven in Europa? Ze duiken ineens op allerlei plekken op als nieuwe broedvogel, in Finland, Nederland, Frankrijk, Polen en Spanje. Lijkt positief nieuws, maar is het dat wel? Volgens ornithologen gaat het helemaal niet goed met de steppekiekendief, de aantallen in hun overwinteringsgebieden Afrika en India gaan al jaren achteruit. Hoe zit dat precies? In dit boek gaan Ben Koks en ik op zoek naar antwoorden. We spreken met onderzoekers in broedgebieden, overwinteringsplekken en hotspots van vogeltrek. Het wordt een spannend avontuur, het allereerste boek ooit over de geheimzinnige steppekiekendief en een vervolg op mijn boek De man op de dijk.

We bezochten in 2019 de broedgebieden van steppekiekendief in Finland -> lees mijn blog over die expeditie.Biografie H.N. Werkman
Uitgeverij Querido
verwachte publicatie najaar 2022

Hendrik Nicolaas Werkman (1882-1945) was Groninger, drukker, zakenman, dichter, schrijver, schilder, bohemien, Ploeglid, ‘schipper’ van clandestien uitgeverij De Blauwe Schuit, vader, partner en minnaar. Vele rollen, maar wie was hij nu echt? Wat dreef hem, deze man die zichzelf ontpopte als kunstenaar op het dieptepunt van zijn leven. Een man die naar eigen zeggen ‘een laatbloeier’ was. Hoe kwam hij tot de kunst die hij maakte? Welke rol speelt zijn Groningse komaf? De basis van het verhaal ligt op het Groningse Hogeland, de wereld van Warffum en Leens.

Dit land is bonkig en zwaar en de menschen die erop leven hebben van de aard hun deel bekomen. Hoewel ik op mijn tiende jaar op zandgrond overgeplant ben geworden en daarna voorgoed een stadsmensch ben gebleven heeft zich toch de melancholie van de kleiklomp in mij vastgezogen.
-H.N. Werkman, uit: Brieven van H.N. Werkman 1940-1945

Op een oud stuk dijk, tegen een hooi-opper hebben we ons maal genomen, met een uitzicht zoo machtig, over korenvelden en uitgestrekte weiden, een stukje Reitdiep. Onafzienbare velden onder een grijsachtig-blauwe hemel en een brandende zon. Overal leeuweriken en geelgorzen, kwikstaarten en andere kleine vogeltjes boven de geurige klaver en peulvruchten.
H.N. Werkman, fietstocht langs Groningse akkers, juni 1942

-> meer boeken en verhalen van Elvira Werkman