Vogelaar

on

Grote trap, Great Bustard, Otis tarda

Oudste van zeven-bijna-acht begint oog te krijgen voor vogels. Hij doet de meest fantastische waarnemingen. Zo zag hij vandaag een grote trap op school: ‘Hij vloog bijna tegen het raam en hij was wel twee meter groot!’
Was het een kleinere vogel met deze kleuren geweest, dan zou het natuurlijk om een kleine trap gaan, concludeerde hij zelf. De zoektocht naar grote trappen op de Hongaarse poesta afgelopen zomer heeft kennelijk zijn sporen nagelaten.

Dat hij op school vaker uit het raam zit te koekeloeren, blijkt uit zijn vogeltellingen. Hij meldde vorige week dat hij dit jaar ‘al 79 roofvogels’ op het plein had gezien. Ik zie inderdaad regelmatig een torenvalk bidden in de omgeving van de school. Soms een cirkelende buizerd. Vast aangetrokken door de ruige veldjes (eens per jaar gemaaid) rondom het schoolplein. Schoolprestaties van oudste lijden overigens niet onder het vogelen tijdens de lesuren (dit ter geruststelling van de meelezende opa’s en oma’s).

Ook thuis houdt oudste me goed op de hoogte van de aanwezige soorten in de tuin. Hij is ’s ochtends vaak als eerste beneden en ziet dan net iets meer in de tuin dan ik. Laatst riep hij enthousiast naar boven: ‘Mam, er zitten twee kraaien en een torenvalk in de tuin!’
De kraaien bleken merels, snoepend van de druiven aan de pergola (die we maar niet op krijgen). De torenvalk was helaas gevlogen toen ik ging kijken.

Aan de soortherkenning moeten we dus nog een beetje werken, maar het enthousiasme is er. En dat is natuurlijk veel belangrijker. Hoewel, de volgende keer dat er een vogel bijna tegen het raam van de school aanvliegt, willen de vogelspotters van Nederland toch wel graag weten of het nou een grote of een kleine trap was…

Grote trap: zeer zeldzame winterdwaalgast in Nederland. Grootste, zwaarste Europese vogel. Komt vooral voor in Spanje en delen van Oost-Europa (lagere aantallen), maar neemt sterk in aantal af. Leeft in groepen op open vlaktes als steppen en uitgestrekte akkers. Spanwijdte mannetje tot 240 cm, weegt maximaal 16 kg.

Kleine trap: zeer zeldzame winterdwaalgast in Nederland (tot 1998 41 keer gezien). Leeft in Spanje op open, glooiende terreinen met grassen of cultuurgewassen. Ongeveer zo groot als een fazant.

2 Comments

  1. Meibloempje schreef:

    Ik weet niets van grote trappen, kleine trappen of trappen van vergelijking, maar….gisteren hoorde ik bekend gekwetter in de tuin…de meesjes zijn terug!! Drie verschillende zag ik de boel komen bekijken… dat wil zeggen een ervan was misschien dus geen mees want die was grijs, maar de anderen waren volgens mij een koolmees en een pimpelmees. Gaan ze weer vechten om dat ene vogelhuisje van ons, waar al drie jaar in gebroed is!

  2. Elvira schreef:

    Meibloempje, heb je mijn blog van 18 september ook gelezen over ‘De gele inspectiebrigade’? Sluit mooi aan bij jouw ervaring!

Reacties zijn gesloten.