Volkstuin

on

IMG_4814

De kinderen springen een gat in de lucht. ‘Is het echt hélemaal van ons?!’

Het voelt alsof we een prijs in de loterij hebben gewonnen. Sinds deze week zijn we de trotse bezitters van een kaal stukje grond op een braakliggend terrein. Zodra de vorst uit de grond is, kunnen we aan de slag. Samen met andere enthousiaste moestuinders uit de wijk.  Niet alleen aan de slag met ons eigen volkstuintje, maar ook met een gemeenschappelijke tuin. Een tuin waar iedere bewoner uit de wijk welkom is, een ontmoetingsplek om op warme zomeravonden samen naar de sterren te kijken.

In een nieuwbouwwijk waar de verkoop stagneert, is grond te over. Zonde als daar helemaal niks mee gebeurt, dacht een aantal bewoners. Je kunt het braak laten liggen voor vogels, er trapveldjes van maken voor de jeugd of … in gebruik nemen als volkstuin. Hun handen jeukten, ze wilden met de handen in de klei. Maar dat gaat natuurlijk zomaar niet, een procedure via de gemeente volgde. Grondmonsters werden genomen, een geschikte plek gevonden. En nu, een jaar later, gaat het echt gebeuren. 27 april is de officiële opening.

‘Dus dan hebben we straks twee tuinen, een bij ons huis en eentje ergens anders?’ zegt middelste.
‘Wanneer kunnen we beginnen?’
We voelen ons rijk en de verlanglijstjes van de jongens worden langer en langer. Watermeloenen, aardbeien, worteltjes, sperziebonen, doperwten… Als dat allemaal maar gaat passen op die vijfentwintig vierkante meter.

Nieuwsgierig geworden? Kijk dan eens op Groenteschuyt.nl.