Warmoranje zonnetjes

on
Schijnpapaver: bloeit van mei tot augustus,” schrijft mijn tuinboek streng voor. Morgen halen we de Sint binnen: half november moet het dus zijn. En de knoppen van de schijnpapaver springen open alsof het zomer is. Tere, warmoranje bloemblaadjes komen vrolijk tevoorschijn en wiegen zachtjes op de frisse herfstwind. ‘Wat kan mij dat tuinboek schelen’, lijken ze uit te stralen. De ontdekking van de bloemen tovert een glimlach op mijn gezicht. Een zonnetje breekt door op een grijze herfstdag.

De schijnpapaver (Meconopsis cambrica), ook wel nonnetje genoemd door schoonvader, is een van mijn favorieten in de tuin. Ook van schoonvader trouwens, hij heeft tijden gehad dat hij standaard met zaadjes op zak liep om ze lustig rond te strooien onderweg. Geluk zaaien. 

De schijnpapaver bloeit uitbundig, vrijwel de hele zomer door, in mooie gele en oranje tinten. Zaait zich graag uit tussen stoeptegels, liefst in de halfschaduw. Dat is ook niet raar, want in de vrije natuur vind je hem ook op beschaduwde plekken op rotsachtige bodem. Heeft altijd iets gezelligs, vind ik, planten tussen de tegels. Een beetje rommelig, een beetje natuurlijk (want de plant heeft immers zelf ‘gekozen’ daar te gaan staan). En zo heb ik er niet alleen de schijnpapaver staan, maar ook mottenkruid (Verbascum blattaria) en kruiptijm (Thymus praecox). Die kruiptijm geurt heerlijk als de kinderen er met hun fietsje over heen sjezen in de tuin. De tuingeraniums proberen het ook wel eens, tussen de tegels groeien, maar die houden het nooit lang vol. Zijn minder bestand tegen al het kindergeweld dat er over en langs dendert. IJzersterke planten dus, die het wel tussen de tegels volhouden. En dan kan het maar zo zijn, dat de warmoranje zonnetjes nog volop schijnen in november.

5 Comments

 1. Meibloempje schreef:

  Hier staat een perk vol bonte zomerbloemen te bloeien…zonnebloemen zelfs nog!

 2. Elvira schreef:

  En dat in november… nazomers genieten, Meibloempje!

 3. Anonymous schreef:

  Thank you for blogging. That’s the most nice information I have found about this.

 4. Elvira schreef:

  @Anoniem: Thank you, nice to hear!

 5. Anonymous schreef:

  Thanks for blogging. I fully agree with your thoughts.

Reacties zijn gesloten.