Bio

Ik was twaalf toen ik voor de eerste keer met een verrekijker van mijn opa over een Groningse dijk stond te turen naar ganzen.  Het gevoel van vrijheid, enkel geluiden van de natuur, de wind in mijn haar en die opvliegende ganzen: het maakte grote indruk op mij. Daar op die dijk is mijn levenslange fascinatie voor de natuur geboren. Mijn liefde voor vogels, vlinders, dijken, eindeloze landschappen en alles wat groeit en bloeit. Ik schreef er als kind al graag over. Gedichten en verhalen, fictie en non-fictie. Daar wilde ik iets mee, later als ik groot was. Maar wat en hoe? Het had een omweg nodig om te komen waar ik wilde zijn.

Ik studeerde milieukunde in Groningen, daarna journalistiek in Utrecht en volgde vervolgens de opleiding Verhalend Proza aan de Hogeschool van Amsterdam. In de loop der jaren werkte ik bij uiteenlopende groene organisaties, van ecologisch adviesbureau en stichting RAVON tot IVN en Natuurmonumenten.  Sinds 2011 ben ik freelance natuurjournalist, onder andere voor Vogelbescherming Nederland, wandeltijdschrift Te Voet, OneWorld.nl, Veldwerk Nederland, Landal Greenparks en Natuurmonumenten. Wandelreportages, achtergrondverhalen, interviews, webteksten en boeken.

Naast het journalistieke ‘natuurwerk’ schrijf ik boeken en teken levensverhalen op. Publicatie van mijn ‘oral history’ verhalen vind je onder andere in de boeken ‘Verhalen over Landgoed Hackfort’, ‘Gelderse verhalen van boeren, burgers en buitenlui’ en in het in 2017 verschenen boek ‘Het Waterloopbos’. In opdracht van Natuurmonumenten interviewde ik diverse oud-medewerkers van het voormalig Waterloopkundig Laboratorium in Marknesse. Deze interviews leverden verhalen op over een unieke periode van onze Nederlandse watergeschiedenis, van 1951 tot 1996. Verhalen van ingenieurs, fotografen, tekenaars en koffiedames. In 2019 verscheen een herziene tweede druk. Trots ben ik dat ook mijn andere boeken, waarvoor ik zelf idee en opzet bedacht – ‘Vogels en de liefde’ en ‘De man op de dijk’ – al meerdere drukken kennen.

Ook het schrijven van proza heb ik niet losgelaten, sinds ik er als kind mee begon en er later een opleiding voor volgde. Vrij werk, zonder opdrachtgever. Dat doe ik in de kleine uurtjes, als het stil is om me heen. Vingeroefeningen voor de roman die een keer gaat komen. Twee korte verhalen van me zijn gepubliceerd in literair tijdschrift Extaze.

En verder? Ik ben geboren en getogen in Groningen (Delfzijl, 1974) en sinds 2003 woon ik als Groninger in Gelderland. Met mijn drie kinderen (16, 13 en 10 jaar) struinde ik altijd graag en veelvuldig in de natuur, waarover ik met veel plezier blogs schreef op deze website, maar de tieners krijgen zo langzamerhand hun eigen leven met bijbehorende activiteiten. Tijden veranderen. En dat is maar goed ook.