Bio

Ik was twaalf toen ik voor de eerste keer met een verrekijker van mijn opa over een Groningse dijk stond te turen naar ganzen.  Het gevoel van vrijheid, enkel geluiden van de natuur, de wind in mijn haar en die opvliegende ganzen: het maakte grote indruk op mij. Daar op die dijk is mijn levenslange fascinatie voor de natuur geboren. Liefde voor vogels, vlinders, dijken, eindeloze landschappen en de mensen die er wonen. Ik schreef er als kind al graag over. Gedichten en verhalen, fictie, non-fictie. Ik experimenteerde met taal en met mijn Canon AE1 Program, om de wereld om me heen te vangen. Daar wilde ik iets mee, later als ik groot was.

Nu schrijf ik boeken en werk ik als freelance natuurjournalist. Ik interview, fotografeer en duik archieven in. Teken levensverhalen op, fotografeer en schrijf artikelen voor volwassenen en kinderen, voor tijdschriften en online. In opdracht en vrij werk.

Het had drie opleidingen en diverse banen nodig voor ik in 2011 als freelancer begon. Ik studeerde achtereenvolgens Milieukunde (Groningen), Journalistiek (Utrecht) en de driejarige schrijfopleiding Verhalend Proza (Amsterdam). In de loop der jaren werkte ik bij allerlei groene organisaties, van ecologisch adviesbureau en stichting RAVON tot IVN en Natuurmonumenten. Als freelancer schrijf ik nu onder andere voor Vogelbescherming Nederland, wandeltijdschrift Te Voet, OneWorld.nl, Natuurmonumenten en PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland.

Verhalen vertellen

Ik vertel graag verhalen in woord en beeld. Storytelling. Dat kan via een kort artikel, een reeks verhalen of een heel boek. Zo kreeg ik van waterleidingbedrijf PWN de opdracht: ga op zoek naar de verhalen van onze natuurgebieden, hier in de duinen. Welke soorten vertellen iets over ons beheer of over bijvoorbeeld klimaatverandering? Gesprekken met boswachters, met ecologen en research in de literatuur leverde een lange reeks verhalen op, die de basis vormen voor een nieuwe tentoonstelling.

En van Natuurmonumenten kreeg ik de vraag: teken de verhalen op van ons Waterloopbos. Verhalen die nu terug te lezen zijn op informatiepanelen in het bos en het allermooiste: een prachtig oral history boek ‘Het Waterloopbos’. Dit bijzondere bos in Marknesse is een natuurgebied, een levend Rijksmonument, maar was vroeger een openluchtlab.
Ingenieurs en hun assistenten voerden hier proeven uit, op schaal, voor grote waterbouwkundige projecten wereldwijd. Onder meer onze Deltawerken zijn hier ontstaan. Ik interviewde acht oud-medewerkers van dit voormalig Waterloopkundig Laboratorium, een unieke periode van onze Nederlandse watergeschiedenis van 1951 tot 1996. In 2019 verscheen een herziene tweede druk van dit boek.

Vrij werk

Ook mijn boeken Vogels en de liefde en De man op de dijk kennen inmiddels meerdere drukken. Deze zijn vanuit eigen idee ontstaan. Voor Vogels en de liefde sprak ik met onderzoekers over relaties bij vogels. Ik wilde zelf graag weten hoe het nu zit met die vogels in de achtertuin: iedere lente een nieuwe liefde of jaar in jaar uit dezelfde partner? En kunnen we wel spreken van ‘liefde’ bij vogels of is dat te menselijk gedacht? Het is een boek vol bonte verhalen, van homohuwelijk tot aan driehoeksverhouding en echtscheiding. En extra leuk: de Duitse uitgeverij Pala Verlag heeft de rechten gekocht. In oktober 2020 verscheen Vögel und die Liebe.

De man op de dijk verscheen eind 2018 en beleefde in 2020 een derde druk. Een boek over de passie van natuurbeschermers en de dilemma’s van boeren. Een gloedvol, waargebeurd verhaal, dat begint met één man en één nest en uitvloeit tot een internationale beweging van mensen die zich inzetten voor natuurbehoud in boerenland. Dit feel good verhaal laat zien dat het echt kan: een succesvolle samenwerking tussen boeren en natuurbeschermers, met de vogels als leidraad. Actueler dan ooit. In 2021 verschijnt de Engelse vertaling van De man op de dijk: The Amazing Story of the Montagu’s Harrier.

Ondertussen staan er al weer nieuwe boekprojecten in de steigers. Werkman werkt door, er zijn nog veel boeken te schrijven. Op de pagina Verwacht lees je er meer over. En in de kleine uurtjes, in alle stilte, schrijf ik verder aan het meest vrije werk, fictie. Korte verhalen, gedichten en een roman. Enkele korte verhalen van me zijn gepubliceerd in literair tijdschrift Extaze en eentje in het boek ‘Feest in de Stad’.

Wat valt er verder nog te vertellen? Mijn achternaam Werkman verraadt het al: ik ben geboren en getogen in Groningen. Sinds 2003 woon ik als Groninger in Gelderland. Met mijn drie kinderen struinde ik altijd graag en veelvuldig in de natuur, waarover ik met veel plezier blogs schreef op deze website, maar de tieners krijgen zo langzamerhand hun eigen leven met bijbehorende activiteiten. Tijden veranderen. Gelukkig is alles nog terug te lezen op deze site en in mijn nieuwste boek Geluksklavers.