Bio

Ik was twaalf toen ik voor de eerste keer met een verrekijker van mijn opa over een Groningse dijk stond te turen naar ganzen.  Het gevoel van vrijheid, enkel geluiden van de natuur, de wind in mijn haar en die opvliegende ganzen: het maakte grote indruk op mij. Daar op die dijk is mijn levenslange fascinatie voor de natuur geboren. Liefde voor vogels, vlinders, dijken, eindeloze landschappen en alles wat groeit en bloeit. Ik schreef er als kind al graag over. Gedichten en verhalen, fictie en non-fictie. Daar wilde ik iets mee, later als ik groot was. Maar wat en hoe? Het had een omweg nodig om te komen waar ik wilde zijn.

Journalistiek
Ik studeerde milieukunde in Groningen, daarna journalistiek in Utrecht en volgde vervolgens de opleiding Verhalend Proza aan de Hogeschool van Amsterdam. In de loop der jaren werkte ik bij uiteenlopende groene organisaties, van ecologisch adviesbureau en stichting RAVON tot IVN en Natuurmonumenten.  Sinds 2011 ben ik freelance natuurjournalist, en schrijf onder andere voor Vogelbescherming Nederland, wandeltijdschrift Te Voet, OneWorld.nl en Natuurmonumenten. Wandelreportages met foto’s, achtergrondverhalen, interviews en webteksten.

Verhalen – oral history
Naast reportages en artikelen schrijf ik boeken en teken levensverhalen op. Publicatie van mijn oral history verhalen vind je in diverse boeken, waaronder het in 2017 verschenen boek ‘Het Waterloopbos’. In opdracht van Natuurmonumenten interviewde ik acht oud-medewerkers van het voormalig Waterloopkundig Laboratorium in Marknesse. Deze interviews leverden verhalen op over een unieke periode van onze Nederlandse watergeschiedenis, van 1951 tot 1996. Verhalen van ingenieurs, fotografen, tekenaars en koffiedames. In 2019 verscheen een herziene tweede druk.

Vogels en de liefde
Trots ben ik dat ook mijn andere boeken, waarvoor ik zelf idee en opzet bedacht – Vogels en de liefde en De man op de dijk – al meerdere drukken kennen. Voor Vogels en de liefde sprak ik met onderzoekers over relaties bij vogels. Hoe zit het bijvoorbeeld bij die merel in de achtertuin, iedere lente een nieuwe liefde of jaar in jaar uit dezelfde partner? En kunnen we wel spreken van ‘liefde’ bij vogels of is dat te menselijk gedacht? Het is een boek vol bonte verhalen, van homohuwelijk tot aan driehoeksverhouding en echtscheiding.

De man op de dijk
Mijn nieuwste boek De man op de dijk verhaalt over de nipte redding van de grauwe kiekendief in Nederland, de passie van natuurbeschermers en de dilemma’s van boeren. Een gloedvol, waargebeurd verhaal, dat begint met één man en één nest en uitvloeit tot een internationale beweging van mensen die zich inzetten voor natuurbehoud in boerenland. De lezingen die ik samen met akkervogelbeschermer Ben Koks in binnen- en buitenland geef over De man op de dijk en het grenzeloze verhaal van de grauwe kiekendief leveren sprankelende avonden op. We haken daarbij in op actuele thema’s als landbouw en biodiversiteit, maar laten vooral ook de schoonheid van vogels, landschappen en mensen zien.

Fictie
In de tussentijd heb ik het schrijven van fictie niet losgelaten, sinds ik er als kind mee begon en er later een opleiding voor volgde. Volledig vrij werk. Dat doe ik in de kleine uurtjes, als het stil is om me heen. Werken aan korte verhalen, gedichten en een roman. Enkele korte verhalen van me zijn gepubliceerd in literair tijdschrift Extaze en eentje in het boek ‘Feest in de Stad’.

Weblog
En verder? Ik ben geboren en getogen in Groningen (Delfzijl, 1974) en sinds 2003 woon ik als Groninger in Gelderland. Met mijn drie kinderen (16, 13 en 10 jaar) struinde ik altijd graag en veelvuldig in de natuur, waarover ik met veel plezier blogs schreef op deze website, maar de tieners krijgen zo langzamerhand hun eigen leven met bijbehorende activiteiten. Tijden veranderen. En dat is maar goed ook.