verwachte publicatie eind 2024
Hendrik Nicolaas Werkman (1882-1945) was Groninger, drukker, zakenman, dichter, schrijver, schilder, bohemien, Ploeglid, ‘schipper’ van clandestien uitgeverij De Blauwe Schuit, vader, partner en minnaar. Vele rollen, maar wie was hij nu echt? Wat dreef hem, deze man die zichzelf ontpopte als kunstenaar op het dieptepunt van zijn leven. Een man die naar eigen zeggen ‘een laatbloeier’ was. Hoe kwam hij tot de kunst die hij maakte? Welke rol speelt zijn Groningse komaf? Hoe leefden zijn voorouders? De basis van het verhaal ligt op het Groningse Hogeland, de wereld van Warffum en Leens. Een familiegeschiedenis van 1800 tot 1945.
Dit land is bonkig en zwaar en de menschen die erop leven hebben van de aard hun deel bekomen. Hoewel ik op mijn tiende jaar op zandgrond overgeplant ben geworden en daarna voorgoed een stadsmensch ben gebleven heeft zich toch de melancholie van de kleiklomp in mij vastgezogen.
-H.N. Werkman, uit: Brieven van H.N. Werkman 1940-1945
Op een oud stuk dijk, tegen een hooi-opper hebben we ons maal genomen, met een uitzicht zoo machtig, over korenvelden en uitgestrekte weiden, een stukje Reitdiep. Onafzienbare velden onder een grijsachtig-blauwe hemel en een brandende zon. Overal leeuweriken en geelgorzen, kwikstaarten en andere kleine vogeltjes boven de geurige klaver en peulvruchten.
– H.N. Werkman, fietstocht langs Groningse akkers, juni 1942
Meer boeken van Elvira
Schrijver en freelance journalist Elvira Werkman schrijft voor alle leeftijden over natuur, cultuurhistorie, kunst en mensenlevens. Eerder publiceerde ze veelgeprezen titels als Vogels en de liefde en De man op de dijk.