Voor veel vogelaars is de steppekiekendief de heilige graal der kiekendieven. En wat een geluk, de laatste jaren is er steeds meer kans deze zeldzame en wonderbaarlijk mooie vogel in de kijker te krijgen. Want van een dwaalgast werd hij een jaarlijkse bezoeker én een spectaculaire nieuwe broedvogel. In Dwaalgast in het graan volg je steppekiekendieven van IJsland tot Siberië en van Finland tot Zuid-Afrika. Broeden, overwinteren en migratie, alles wat je zou willen weten over deze nomade én over zijn leefgebieden is nu te lezen in het allereerste boek wereldwijd over deze soort!
Een glorieus boek over de onbegrensde gezichtseinders van de steppekiekendief. – Gerard Ouweneel, publicist en vogelbeschermer
Een meeslepende, liefdevolle en steeds verrassende speurtocht naar de lotgevallen van deze raadselachtige soort. De dwarsverbanden tussen continenten en landschappen en de onderlinge afhankelijkheid van alles blijven adembenemend! – Geert Groot Koerkamp (Ruslandcorrespondent)
**ACTIE** boek + film! CROWDFUNDING GESTART
Vanaf half oktober 2022 ligt het boek in de boekhandel: Dwaalgast in het graan. Maar … er liggen nu nog meters beeldmateriaal op de plank: film en foto’s. Hoe mooi zou het zijn om een documentaire bij het boek te kunnen leveren! Daar kunnen we mee het land in, om gesprekken op gang te brengen over onder landschappen, culturen, landbouw en natuur (actueler dan ooit!).
Om een deel van de kosten te dekken zijn we op zoek naar investeerders. Dan kunnen wij het project afronden en krijg je een van de tegenprestaties cadeau. Doe je mee? Elke donatie telt. Fantastisch als je wilt bijdragen, veel dank daarvoor!
Kijk snel op Voordekunst.nl voor meer informatie over onze actie, klik op onderstaande button:
NAAR VOORDEKUNST.NL >>Over de steppekiekendief
In 2017 broedde deze sierlijke roofvogel voor het eerst in Nederland, in een akker bij het Groningse Westerwijtwerd. Wereldnieuws, want het dichtstbijzijnde nest lag 2500 kilometer verderop: in de buurt van Oulu in Finland. Ook daar is de steppekiekendief een nieuwe broedvogel. Evenals in Spaanse, Franse en Tsjechische graanvelden. In 2019 was er een nieuw succesvol broedgeval in Groningen en in 2022 legde een steppekiekman het aan met een paartje bruine kiekendieven, mét uitgevlogen jongen als resultaat.
Ontdekkingen
Wat is hier aan de hand? Waar komen die steppekiekendieven ineens vandaan? Wat gebeurt er in de oorspronkelijke broedgebieden, in Rusland en Kazachstan? Om antwoorden te vinden, doken Ben Koks en Elvira Werkman de afgelopen vijf jaar in literatuur en archieven, spraken met onderzoekers op drie continenten, deden zelf veldwerk en gingen op reis. Hun ontdekkingen zijn verrassend…
Een spannend verhaal over mensen, vogels, landschappen, landbouwveranderingen en culturen, op de vleugels van de steppekiekendief. Vogels verbinden mensen, wereldwijd.
NU BESTELLEN