Spechten op de fiets – tentoonstelling

 

Als tentoonstellingsmaker (gastcurator) en tekstschrijver werkte ik een jaar lang met veel plezier aan het samenstellen van een wisselexpositie over biomimicry: ‘Spechten op de fiets’, samen met een projectteam. In opdracht van PWN Water en Natuur.

Van 16 oktober 2021 tot en met mei 2023 is de expo te bezichtigen in bezoekerscentrum De Kennemerduinen te Overveen.  

Wendy Panders, met wie ik samen het boek Walvissen in de wind maakte, zorgde voor levensgrote illustraties.

Over de tentoonstelling

Wat we van slimme natuur kunnen leren

“Hoewel het menselijk vernuft verschillende uitvindingen kan doen, zal het nooit een uitvinding kunnen ontwerpen die mooier, eenvoudiger, directer is dan de Natuur doet; omdat in haar uitvindingen niets ontbreekt en niets overbodig is,” schreef de meest geniale uitvinder, onderzoeker en kunstenaar aller tijden Leonardo da Vinci al in 1508.

Da Vinci was een van de eersten die zich afvroeg waarom de lucht blauw is, hoe vogels toch kunnen vliegen en hoe water zich gedraagt. Hij onderzocht het verschil tussen water en lucht door bewegingen van vogels te vergelijken met die van vissen. “Om de wetenschap van de vogelvlucht te verklaren, is het nodig de wetenschap over de wind uit te leggen, die we zullen aantonen door de bewegingen van water.” Nauwkeurig bekeek en beschreef hij hoe vogels in de lucht konden blijven, om de kennis vervolgens om te zetten in prachtige bouwtekeningen van vliegmachines. Biomimicry voordat het woord bestond. Biomimicry of biomimetica is een samentrekking van twee Griekse woorden: Bios = leven, Mimesis = imitatie.

Biomimicry is de kunst en wetenschap die strategieën uit de natuur bestudeert, als inspiratie gebruikt en navolgt om problemen in onze menselijke maatschappij op te lossen, bijvoorbeeld een zonnecel geïnspireerd op een blad. Niet alleen kopiëren, maar een stap verder: duurzaam innoveren en (opnieuw) verbinden met de natuur. Biomimicry past ecologische maatstaven toe om de ‘passendheid/ geschiktheid’ van innovaties te bepalen. Na 3,8 miljard jaar evolutie heeft de natuur geleerd wat werkt, wat geschikt is en wat blijvend is.

Wist je bijvoorbeeld dat de vorm van de zwemvinnen van een walvis de inspiratie is voor rotorbladen van een windturbine? Of dat de snavel van een ijsvogel diende als voorbeeld voor het ontwerp van een hogesnelheidstrein in Japan? En dat het wonderbaarlijke plakken van gekkopoten op gladde oppervlakken diende als voorbeeld voor pleisters en plakband?

In deze nieuwe wisselexpositie ‘Spechten op de fiets’ nemen we je mee in de wondere wereld van Biomimicry. Aan de hand van mooie, interessante en onverwachte voorbeelden laten we je zien hoe bepaalde oplossingen en uitvindingen tot stand zijn gekomen met de natuur als bron en inspiratie.

Lees meer over biomimicry in ‘Walvissen in de wind’ >>NAAR DE WEBSHOP >>